TransTree

Bourgogne, een bijzondere wijnregio.

Deceuninck Patrick, Columnist
20 01 2020

Cote de Nuits – Clos de Vougeot

Photo : Cote de Nuits – Clos de Vougeot
© DEC

Menig liefhebber van wijn en gastronomie kan deze wereldberoemde regio niet links laten liggen. Het is niet voor niets dat de schilderachtige dorpjes elk jaar veel volk over de vloer krijgen. Als wijngebied met geografisch vier grote streken is de Bourgogne vooral onderverdeeld in tal van subgebieden en appellations. Daar worden adembenemende wijnen gemaakt: rijke rode extractwijnen fluwelig en diep, naast complexe minerale en weeldige witte wijnen.

Om de kwaliteit van de rode en witte wijnen te garanderen wordt er een hiërarchie gehanteerd. Die bestaat uit vier niveaus: de regionale appelaties (uit de ganse regio 52% van de productie), de 'Villages' (wijnen uit een bepaalde gemeente, 37% van de productie), de uitstekende Premiers Crus 10% (de betere terroirs) en tot slot aan de top de buitengewone Grand Crus (1% van de productie). In de Bourgogne ligt de basiskwaliteit hoog, vooral door het zorgvuldige werk in de wijngaard en de selectie van de oogst. De wijnbouwer kent er zijn perceel grondig, haast elke steen. Het terroir is en blijft altijd belangrijker dan de wijnmaker of de stijl van het merk. Hoe goed een terroir ook mag zijn, het is de wijnbouwer die met zijnd kunde finaal de kwaliteit vastlegt. Een goed ijkpunt voor wat de wijnbouwer in zijn mars heeft, is zijn huiswijn, zijn generieke AC Bourgogne. Als die goed is, dan weet je dat aan een cru zeker dezelfde aandacht werd besteed. Het siert de wijnbouwer als hij zowel mooie grote wijnen als mooie kleine wijnen weet te maken. Er dient dus betaald te worden voor die kwaliteit. De prijzen van de Premiers Crus uit de Côte de Nuits zijn perfect vergelijkbaar met de Grand Crus uit Bordeaux of de Italiaanse topwijnen uit Toscane en Piemonte.

Rood
Op een uitzondering na bestaan de rode Bourgognes voor 100% uit pinot noir. Enkel in de Bourgogne Passetoutgrain AOC mag wat gamay verwerkt worden. In de noordelijke Côte de Nuits die start met het dorp Marsannay-la-Côte vind je menig verborgen wijnpareltje aan redelijke prijzen. Wat wil je, met de grote wijnen van Nuits-St-Georges, Vosne Romanee. Gevrey Chambertin, Clos Vougeot. e.a. als buurman. Daar juist onder ligt de Cote de Beaune met zijn toppers Aloxe Corton, Santenay, Corton Bressandes en anderen. De Côte de Nuits en Côte de Beaune, vormen samen de Côte d’Or. Dit is de onbetwisbare ruggengraat van het gebied. Een essentiële kwaliteitsfactor van de Côte d’Or is de bodem, gevormd in de geologische Juraperiode. De ondergrond is sterk kalkhoudend, wat ideaal is voor de druivensoorten pinot noir voor de rode wijnen en chardonnay-druif voor de witte wijnen. Onder de Côte d’Or komen we terecht in de meer betaalbare Côte Chalonnaise met veel kalk en mergel in de bodem waar men frisse, elegante en aromatische wijnen produceert. De bekenste gemeenten zijn Givry, en Mercurey. Tot slot hebben we de Cote Mâconnaise met zijn Mâcon, waar de gamay-druif gebruikt wordt voor rood, en die jong mag gedronken worden

Wit
De beste witte wijnen van Bourgogne zijn wereldwijd gekend en gezocht, en het is dankzij het unieke terroir en klimaat dat de chardonnaydruif zich in de Bourgogne in al zijn grootsheid en schoonheid kan ontwikkelen. Alleen in de wijn Bourgogne Aligoté wordt een ander druivenras, de aligoté verwerkt. Deze laatste is een zeer goede basis voor Kirr (1/3 creme de cassis. 2/3 aligoté).

De regio omvat hier in het noorden, de streek van Chablis, vervolgens de Côte de Beaune waar zich de meest exclusieve en gerenommeerde witte Bourgognes bevinden zoals Chassagne en Puligny Montrachet, Meursault en de Grand Crus: Corton Charlemagne en Criots Bâtard Montrachet als buitengewone, extreme topwijnen met zeer kleine productie (1%!) Tenslotte nog zuidelijker zijn er terug de meer betaalbare wijnen van de Côte Chalonnaise (Montagny 1er Cru, Givry, Rully en Mercurey) en daaronder de Côte Mâconnaise met de befaamde Pouilly Fuissés en St. Véran

Crémant de Bourgogne
Wanneer men over de wijnen van de Bourgogne leest, wordt nogal vlug over het hoofd gezien dat er ook bubbelwijnen worden gemaakt. In de regio Châtillonnais, 70 km ten noordwesten van Dijon en 45 km ten oosten van Tonnerre ligt het koninkrijk van de Crémant de Bourgogne. Dat komt vooral door de geografische ligging: het noordelijke deel van die streek ligt tegen het zuiden van de Champagnestreek en juist daar, met name rond het stadje Chatillon-sur-Seine worden de meeste crémants gemaakt. Tegenwoordig beslaat deze regio ongeveer 250 hectare. Het klimaat is er dusdanig hetzelfde en dat beïnvloedt de zuurgraad van de wijn. Hoe koeler het klimaat, des te meer kans op mooie zuren en dat maakt de wijn nou zo fris en fruitig. De wijnstokken, die op het zuid-zuidoosten liggen, genieten van een goede zomer en herfstzon, wat de druiven aanmoedigt om te rijpen. Met hun wortels diep in harde kalksteengrond, produceren de wijnstokken wijnen met subtiele aroma's.

Crémant de Bourgogne als verfijnde mousserende wijn in zowel wit als rosé is minder duur dan de champagne. Van alle bubbelwijnen komt de smaak van crémant de Bourgogne zo het dichtst bij die van champagne. Men gebruikt dezelfde twee druivensoorten die ook in champagne zitten: chardonnay en pinot noir. Tenslotte is de bereidingswijze van champagne en crémant dezelfde: de méthode champenoise. Dit houdt in dat de wijnen twee gistingen ondergaan: de alcoholische gisting die hem tot wijn maakt en zodra deze basiswijn in de fles gaat, wordt er gist en suiker toegevoegd. Dit veroorzaakt het ontstaan van koolzuur in de fles, de tweede gisting. Zodoende krijgen we een bubbelwijn.

Jaargang 2018
We kijken uit naar de veelbelovende jaargang 2018, die tijdens de 15e editie van de De Grands Jours de Bourgogne van 09-13 maart 2020 zal worden voorgesteld. Sinds 1992 brengt om de twee jaar dit wijnevenement professionals en belangrijke marktbeïnvloeders samen in het hart van de Bourgondische wijngaarden.

In het perbericht van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) medio november 2019, konden we lezen dat in navolging van het herstel in 2017, de wijnsector in Bourgogne in 2018 terug van een goede oogst kon genieten. De volumes zullen aan de marktvraag kunen voldoen, maar naast de hoeveelheid beloven de wijnen tenvens een uitzonderlijke kwaliteit.

Alles verliep soepel in 2018, zelfs als het vinificeren van de rode wijnen een beetje meer waakzaamheid vereiste vanwege de mogelijke mate - een beetje hoger dan het gemiddelde- aan alcohol.

De wijnstokken hadden hun reserves in de winter opgebouwd en genoten begin april 2018 van een warme, droge lente, en de bloei verliep probleemloos. Het resulteerde in overvloedige, genereuze trossen. Dit zette een snel tempo op voor degenen die in de wijnstokken moesten werkten. De zomer was heet en droog, met een paar afleveringen van hagel. De schade was echter minimaal en de rijping verliep goed. In de laatste 10 dagen van augustus, met mooi weer, werden de eerste druiven binnengebracht. Aangezien de data voor bloei en cijfers voor regenval en temperatuur sterk verschilden van het ene gebied naar het andere, ging het oogsten in de Bourgogne door tot de laatste week van september.

Veel wijnmakers geloven dat ze nog lang niet zo'n gunstig jaar zullen ervaren. De algemene mening is dat een wijnbouwer waarschijnlijk maar één of twee keer dit in zijn leven zal meemaken! Best geleden van het boerenjaar 2005 dat zichzelf als zoete broodjes wist de verkopen. Het jaar 2006 was ook best interressant met een wisselvallige maand augustus, maar een goede maand september. 2007 was een koeler jaar dat niet gemakkelijk te vinifiëren was, maar geroemd werd om zijn fruitigheid en zijn elegantie. Gewoon maar om eventjes aan te tonen dat elk jaar anders is.

De natuur is genereus, en doet haar zin. Het is aan ons om er zorg voor te dragen en om van al dat goede te genieten.

www.grands-jours-bourgogne.fr

Tagged with: Frankrijk, Bourgogne.

Copyright 2024. All Rights Reserved by www.coformex.be.