TransTree

Fascinerende Bourgognewijnen.

Deceuninck Patrick, Editor
05 03 2018

Clos Vougeot

Photo : Clos Vougeot
© TransTree 2018

De Bourgogne in Frankrijk staat bekend als de plek waar ’s werelds beste en duurste wijnen vandaan komen. Het is niet voor niets dat de schilderachtige dorpjes elk jaar veel volk over de vloer krijgen. Ook wijntoeristen komen meermaals terug om deze complexe en gefragmenteerde regio te doorgronden. Bourgogne als wijnregio vergt concentratie en een intellectuele betrokkenheid, maar de inspanning is het meer dan waard.

Gelegen op de 47e breedtegraad, strekt de Bourgonestreek zich uit over vier departementen en meet ze van kop tot staart ongeveer 240 km. Vanuit België is de regio met de wagen vlot bereikbaar. In het noorden van de Bourgogne ligt Chablis. Verder zuidwaarts juist onder Dijon ligt de onbetwiste ruggengraat van de wijnstreek die wordt gevormd door de Côte d’Or, die is onderverdeeld de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Deze strook van 65 km produceert de beroemdste wijnen. Verder neerwaarts ligt de Côte Chalonnaise, met aansluitend de Mâconnais en de Beaujolais. Geografisch maakt de Beaujolais deel uit van de Bourgogne, maar omwille van het verschillend karakter van de wijnen wordt dit wijngebied dikwijls afzonderlijk behandeld.

De beste rode wijnen worden gemaakt van de pinot noir druif en de witte wijnen van de chardonnaydruif. In de Mâconnais en in de Beaujolais vind je de gamaydruif, waar de beste cru’s uitstekende kwaliteit bieden.
Bourgognewijnen definieert men op basis van de plaats van oorsprong. Een viertrapshiërachie verdeelt de wijngaarden onder in: regionaal, gemeentelijk, Premier Cru en Grand Cru. Snel goed voor een honderdtal herkomstbenamingen (AOC). De gemeenten zijn opgedeeld in kadastraal geregistreerde percelen of “climats” en “lieu-dits” waar een bepaalde naam is aan toegekend. In de de Côte d’Or mag men er zeker van zijn dat de “climats”, of afgebakende wijngaarden indicaties zijn voor de betere wijnen. Aan sommige “climats” werd de status toegekend van Premier Cru en Grand Cru. Zo is “la Romaneé-Conti” het beroemdste “climat”. Al die mini-perceeltjes hebben soms meerdere eigenaren en dat verklaart ook het grote aantal mini-wijnboeren in de regio. Veel van hun wijn wordt doorverkocht aan de grote handelshuizen “negociants”. Daarnaast valt op te merken dat de geologie van al die percelen nog eens verschillend kan zijn. Alleen al in de Côte de Nuits zijn er 59 bodemtypes.

Wijn is een product van de natuur. Elk jaar wordt een nieuw verhaal geschreven. De spelers zijn: de bodem en zijn reliëf (zowel geologisch als biologisch); de klimatologische omstandigheden (zon, regen, wind, temperatuur); en de wijnbouwer (met zijn eigen filosofie). Het is die laatste die zo goed als mogelijk uitdrukking geeft aan de wil van de natuur. De Bourgogne lijkt zo ongeveer in alles de complete tegenstelling van de Bordeaux. Een beetje kasteel in Bordeaux is groter dan een cru in de Bourgogne. Bedrijfstechnisch heeft een Bordelais het trouwens een stuk gemakkelijker dan een Bourguignon. In Bordeaux kan je spelen met de assemblage. Eventuele zwakheden kan je daar zo corrigeren met wat meer Merlot of wat meer Cabernet. In Bourgogne hangt alles af van een soort druif (pinot noir druif voor rood en de chardonnaydruif voor wit), maar het laat ook toe het terroir tot volle expressie te laten komen.

Finaal is het terroir altijd belangrijker dan de wijnmaker of de stijl van het huis. Terroir is te definiëren als het geheel van natuurlijke factoren die van invloed zijn op de groei van de druif. Het is een les in nederigheid die de Bourgogne de wijnwereld elke dag opnieuw weer leert. Elk jaar kijkt men uit naar de voorstelling van de nieuwste “vintage”. Zo wordt de jaargang 2016 voorgesteld in Hong Kong van 26 Februari tot 2 Maart, en in de Bourgogne zelf van 12-16 maart 2018. Deze degustaties van de “primeurs” zijn een must voor wijnprofessionelen van over de hele wereld.


Tagged with: Frankrijk, Bourgogne.

Copyright 2024. All Rights Reserved by www.coformex.be.